Феодосій Стеблій: "Завжди було на кого орієнтуватися і з кого брати приклад"

2021-05-05
На віртуальних сторінках міжнародного інтелектуального часопису «Україна модерна», у рубриці "Життєписи історії" з’явилася публікація, присвячена відомому історикові Феодосієві Стеблію, наукова біографія якого пов’язана з більше, аніж півстолітньою працею в Інституті українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України.

Основою цієї публікації стала публічна зустріч-розмова в рамках проєкту «Інтелектуальна біографія», що відбулася у Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці 10 листопада 2016 року з нагоди 85-річчя вченого.

В автентичному вигляді розмова з Феодосієм Стеблієм була опублікована у 14-му випуску наукового збірника «З історії західноукраїнських земель» (Львів: Інститут українознавства ім. І.Крип'якевича НАН України, 2018).

На сайті "Україні модерної" цей матеріал з’явився у переробленому та удосконаленому форматі.

У своїх ретроспекціях Феодосій Стеблій не формулює синтез, не генерує глобальних висновків чи прогнозів. Його оповідь має цінність живого свідчення про формування історика (та уявлень про історію) в той період, коли це аж ніяк не було справою вільного рефлексування чи нагодою методологічних, світоглядних, ідеологічних дискусій. Інтелектуальна біографія Феодосія Стеблія, що скромно, але прискіпливо, а подекуди й шармово розказана, несподівано, але впевнено переконує у потребі нового терміна в інтелектуальній історії. Цей термін – «тиха інтелектуальна відвага».



Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


2024-04-16

23 березня 2024 р. у Київському національному університеті Т. Шевченка відбулися річні наукові читання Національної академії наук вищої школи України, на яких обговорено актуальні проблеми розвитку науки, освіти та культури України, захисту її від новітньої російської агресії. Особливе зацікавлення викликали доповіді економіста Анатолія Кінаха, медикині Ольги Богомолець, фізика і перекладача Максима Стріхи, історика Георгія Папакіна. У виступі нашого колеги, завідувача відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин» Миколи Литвина проаналізовано особливості польсько-українських міждержавних і міжнаціональних відносин, актуалізовано історіографічні та археографічні перспективи дослідження проблеми.


Оголошення:

Видання:

Модернізм в українській літературі ХХ – початку ХХІ століття: пам’ять, коди, практики: монографія