Українська еліта у другій половині ХІХ – на початку ХХІ століття: особливості формування, трансформація уявлень, інтелектуальний потенціал. Західні землі. Вибрані проблеми

Українська еліта у другій половині ХІХ – на початку ХХІ століття: особливості формування, трансформація уявлень, інтелектуальний потенціал. Західні землі. Вибрані проблеми / від. ред. Ігор Соляр, упоряд. Олег Муравський, Михайло Романюк; НАН України, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича. Кн. 1. Львів, 2023. 536 с.

Cхарактеризовано суперечливі процеси формування та еволюції української еліти на західноукраїнських землях у другій половині ХІХ – на початку XXІ ст. Ретроспективно проаналізовано сутність, соціально-історичний генезис, етапи й моделі елітоутворення кінця ХІХ – початку ХХ ст., періоду Визвольних змагань, міжвоєнного періоду ХХ ст. і сучасної України. Досліджено особливості процесів ротації політичної еліти в Україні, показано її етнічно-соціальні особливості, генераційний потенціал. Значну увагу зосереджено на проблемі взаємодії центральної та регіональних політико-управлінських еліт сучасної України, схарактеризовано вплив регіоналізації на державотворчі процеси, з’ясовано роль партійних структур у процесі елітотворення. Акцентовано увагу на важливій ролі еліт у час російсько-української війни.


Завантажити оригінал




Дивіться також:

Трансформація суспільно-політичних процесів: українці Східної Галичини (1772–1918): монографія
Місцеве самоврядування в Україні (ХХ – початок ХХІ століття). Західні землі: монографія
Артимишин Ю. Депортаційні акції 1940-х років у національній пам’яті українців: стан та перспективи дослідження
Оголошення:
Новини:

Запрошуємо на науковий семінар «Формування та репрезентація пам’яттєвих смислів в габітуальному полі війни» за участю Алли Киридон

Науковий семінар організовано в рамках проєкту «Історична пам’ять українців в умовах війни: від конфронтації до консолідації», який реалізується завдяки грантовій підтримці Національного фонду досліджень України. Керівник – доктор філологічних наук Ганна Дидик-Меуш.

Відбувся семінар Ради молодих вчених Інституту про книгу Йосипа Ґронського «Львів: історичні студії»

17 жовтня 2024 р. відбувся черговий науковий семінар Ради молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України (співорганізатори РМВ Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України та Львівська національна наукова бібліотека України ім. В. Стефаника), організований спільно з ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле» онлайн на платформі Zoom.