“Різуни” чи побратими? Сучасні польські дискурси про Україну

Хахула Л. “Різуни” чи побратими? Сучасні польські дискурси про Україну. – Львів: Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, 2016. – 304 c.

Після двох Майданів Україні як ніколи потрібні надійні друзі й союзники – передусім поляки, які добре знають ціну свободи і є вразливими на спокуси великодержавності. 

Спільну мову зі своїми західними сусідами українці знайдуть лише в атмосфері взаєморозуміння. Для цього необхідне публічне переосмислення болісних сторінок новітньої історії Східної Європи – українсько-польської війни 1918–1919 років, українсько-польсько-російської війни 1920 року, кривавого протистояння на Холмщині, Волині та Галичині в роки Другої світової війни. 

У монографії виявлено механізми побутування позитивних і негативних стереотипів про Україну та українців у Польщі (1991–2016), показано роль упереджень у непростих польсько-українських дискусіях щодо культурно-релігійного життя українців у Перемишлі, реконструкції та відкриття Цвинтаря Орлят у Львові, Волинської трагедії 1943 року.

Для дослідників, викладачів, студентів, усіх зацікавлених польсько-українськими відносинами.



Дивіться також:

Гавінський А., Пастеркєвіч В. Археологічні пам’ятки культури лійчастого посуду на території України
Національна ідентифікація українців Галичини в ХІХ – на початку ХХ століття (еволюція етноніма )
Микола Ільницький. Поезія
Оголошення:
Новини:

Ганна Дидик-Меуш отримала Почесну грамоту Кабінету Міністрів України

Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

Запрошуємо на науковий семінар Ради молодих вчених "Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг"

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».