Письменство Галичини в міжкультурній взаємодії

Письменство Галичини в міжкультурній взаємодії / за редакцією Тимофія Гавриліва. – Львів: ВНТЛ-Класика, 2015. – 328 с.

Спільна праця присвячена феноменові літератури в Галичині останньої третини XIX ст. – початку XX ст. у міжкультурній взаємодії, а також відлунню галицької теми в часи опісля. Задум цієї наукової праці народився 2011 року разом з новою плановою темою відділу української літератури Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича Національної академії наук України, виконання якої припало на 2012-2014 роки.

Книжка «Письменство Галичини в міжкультурній взаємодії» підсумовує ці три роки досліджень. Тематика й проміжні здобутки проговорювалися в численних дискусіях, публікаціях, конференціях, круглих столах.

11 вересня 2014 року в співпраці з Центром гуманітарних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка, Польською академією наук, Центром дослідження літератур Центральної та Південно-Східної Європи, а також громадською організацією «Форум видавців» у Львові в рамках наукової програми Форуму книговидавців і книгорозповсюджувачів відбулася Міжнародна наукова конференція «Міжкультурна взаємодія в літературах Галичини кінця 19 – початку 20 сторіччя». Головним організатором виступив відділ української літератури Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича.

Ця книжка – спілкування науки й письменства, взаємовіддзеркалення літератур і художніх явищ, а також діалог науковців, представників різних поколінь у літературознавстві.

Авторами праці є наукові співробітники відділу української літератури Микола Ільницький, Петро Шкраб’юк, Лариса Козак, Наталія Ощипок, Данило Ільницький, Тимофій Гаврилів, Віктор Мартинюк, науковий співробітник відділу нової історії України Роман Голик, а також колеги Інституту – Петро Рихло і Катажина Котинська.

Цю спільну працю присвячено пам’яті Ярослава Ісаєвича (1936-2010) та Венделіна Шмідт-Денґлера (1942-2008).



Дивіться також:

Дидик-Меуш Г., Слободзяник О. Українські краєвиди XVI-XVIII ст. Слово - текст - словник.
Де твій дім, Одіссею?
Дозволені забави. Вірші / Жінка на ім'я Модеста. Оповідання
Оголошення:
Новини:

Ганна Дидик-Меуш отримала Почесну грамоту Кабінету Міністрів України

Вітаємо нашу колегу Ганну Дидик-Меуш, доктора філологічних наук, старшого наукового співробітника відділу української мови, з високою урядовою відзнакою. Зичимо реалізації подальших цікавих і важливих проєктів у гуманітаристиці загалом і в українському мовознавстві зокрема.

Запрошуємо на науковий семінар Ради молодих вчених "Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг"

Запрошуємо Вас на черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».