Усе на світі таїна

Шкраб’юк Петро. Усе на світі таїна: поезії / Післямова Миколи Ільницького; Інститут українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України. – Львів: "Українські технології", 2015. – 220 с.

Хто любить поезію, той, безумовно, отримає інтелектуально-естетичну насолоду від читання цієї духовно-філософської збірки, кожен вірш якої стилістично викінчений, часто-густо візуальний, новелістичний, глибокий. І написані ці вірші в останні чотири роки (2012-2015); вони також тематично розмаїті, торкаються проблем сучасності і вічності. Адже Петро Шкраб'юк не тільки поет, а й дослідник, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту українознавства ім. Івана Крип’якевича НАН України (зараз – завідувач відділу української літератури), автор 25 книг поезії та історико-документальної прози. Цього року вийшли і його небуденні «Історії, прожиті тричі (події, документи, спогади)». Тим-то і вірші оці небуденні, хвилюючі, як і все наше життя, як і вся наша історія.

«Хто для мене Петро Шкраб'юк? Безперечно, науковець, дослідник, есеїст, автор низки документально-історичних книг з історії України, Церкви, зокрема Василіянського Чину святого Йосафата. Для мене відкриттям була його монографія “Попід Золоті Ворота”, яку я отримав із запізненням на дванадцять літ, але яка по-справжньому захопила своїм динамічно-вишуканим стилем, тематично-ідейною насиченістю, глибиною аналізу. І все ж Петро Шкраб'юк поет – і насамперед поет, тонкий, проникливий лірик; його релігійна, пейзажна, назагал філософсько-духовна поезія від збірки до збірки в художньому вимірі стає дедалі об’ємнішою і неповторною. Про це свідчить і Таїна, яку ви щойно відкрили...». Михайло Слабошпицький

ISBN 978-966-345-299-9



Дивіться також:

Дидик-Меуш Г., Слободзяник О. Українські краєвиди XVI-XVIII ст. Слово - текст - словник.
Де твій дім, Одіссею?
Дозволені забави. Вірші / Жінка на ім'я Модеста. Оповідання
Оголошення:
Новини:

Науковці Інституту українознавства взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують»

У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

Реалізовано проєкт відеороликів спільно з ініціативами «#ШоТам» та «Локальна історія»

Упродовж лютого-квітня 2024 р. Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України долучився до реалізації проєкту мультимедійних ініціатив «#ШоТам» та «Локальна історія» зі створення 8 відеороликів рубрики «Нація підприємців: як українці бізнес будували».