Берестянські курганні могильники кінця Х–ХІІ ст.

Гупало Віра. Берестянські курганні могильники кінця Х–ХІІ ст. – Львів: ДВЦ НТШ, 2006. – 108 с., 21 фото.

У книжці узагальнено матеріал, здобутий в результаті дослідження трьох повністю розкопаних могильників із підкурганними похованнями княжої доби. У роботі всебічно аналізується речовий інвентар, що супроводжував поховання: оздоби, побутові предмети, посуд. Особлива увага приділяється реконструкції поховального ритуалу та його трансформації впродовж кінця Х-ХІІ століть. Поховальна обрядовість, відображена на могильниках, дозволяє розкрити самобутній характер духовної культури, етно-племінні та соціальні особливості спільноти, що проживала на вузько-окресленій ділянці Волинського Полісся.

Переглянути монографію.



Дивіться також:

Ястремська Тетяна. Традиційне гуцульське пастухування
Федун Петро – «Полтава». Концепція Самостійної України. Том 1. Твори
Гаврилів Т. Знаки часу. Спроби прочитання
Оголошення:
Новини:

Реалізовано проєкт відеороликів спільно з ініціативами «#ШоТам» та «Локальна історія»

Упродовж лютого-квітня 2024 р. Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України долучився до реалізації проєкту мультимедійних ініціатив «#ШоТам» та «Локальна історія» зі створення 8 відеороликів рубрики «Нація підприємців: як українці бізнес будували».

Відбувся науковий семінар Ради молодих вчених за участю Владислава Кіорсака «Від льоду і полум'я до пера й пергаменту; Історія Ісландії в контексті розвитку саг»

11 квітня 2024 р. відбувся черговий науковий семінар Ради молодих вчених Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України, організований цього разу спільно з Підземеллям Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла, Радою молодих вчених Відділення історії, філософії та права НАН України та ініціативою «Публічний лекторій: простими словами про складне минуле».