Відбувся семінар інтелектуальної історії «Образ ворога в польсько-українській війні 1918−1919 рр.»

2023-05-08
3 травня 2023 р. в Українському Католицькому Університеті відбувся семінар інтелектуальної історії на тему «Образ ворога в польсько-українській війні 1918−1919 рр.», співорганізатором якого стали кафедра новітньої історії ім.. М. Грушевського Львівського національного університету ім. І. Франка та відділ «Центр дослідження українсько-польських відносин» Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України. Заслухано доповіді доцента Олега Павлишина та професора Миколи Литвина, у яких стверджено, що в тому протистоянні об’єктами/суб’єктами, крім ЗУНР/ЗОУНР і відродженої Польщі, виступали також країни Антанти (дбали насамперед про захист своїх інвестицій в Дрогобицько-Бориславський нафтовий басейн) і більшовицькі республіки Росії та України, які навесні 1919 р. прагнули використати Східну Галичину як плацдарм поширення соціалістичної революції через Закарпаття в Угорщину та Баварію. У дискусії в форматі онлайн  взяли участь наш колега, доктор історичних наук Роман Голик, а також провідні науковці України (Владислав Верстюк, Валентина Піскун) та Польщі (Роман Висоцький).


Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


2024-04-16

23 березня 2024 р. у Київському національному університеті Т. Шевченка відбулися річні наукові читання Національної академії наук вищої школи України, на яких обговорено актуальні проблеми розвитку науки, освіти та культури України, захисту її від новітньої російської агресії. Особливе зацікавлення викликали доповіді економіста Анатолія Кінаха, медикині Ольги Богомолець, фізика і перекладача Максима Стріхи, історика Георгія Папакіна. У виступі нашого колеги, завідувача відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин» Миколи Литвина проаналізовано особливості польсько-українських міждержавних і міжнаціональних відносин, актуалізовано історіографічні та археографічні перспективи дослідження проблеми.


Оголошення:

Видання:

Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України: історія, імена, ідеї