V міжнародна наукова конференція «Культурологічні аспекти текстології. Текст – текстема – контекст»

2023-09-18

7‒9 вересня 2023 року у Вільнюському університеті відбулася V міжнародна наукова конференція із циклу «Цінності в мовному образі світу поляків та литовців» – «Культурологічні аспекти текстології. Текст – текстема – контекст», яку організовано у співпраці науковців Центру полоністики Вільнюського університету (Литва) та Катедри текстології і граматики польської мови Інституту польської філології Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні (Польща).

У конференції взяли участь передусім етнолінгвісти з Литви та Польщі. Надзвичайно приємно, що до участі в конференції запрошено заступника директора з наукової роботи Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича НАН України, доктора філологічних наук Тетяну Ястремську, яка мала змогу репрезентувати особливості мовної картини світу українців.

Цьогорічна зустріч була присвячена питанням тексту та текстології. Наукові доповіді, виголошені на засіданнях, зосереджені довкола теоретичних проблем текстології, проблем текстологічних досліджень давніх текстів та аналізу тексту як джерела етнічної й національної ідентичності.

Наукові дискусії продовжувалися і при запашній каві в стінах Університету, і на вуличках Вільнюського середмістя, і в часі екскурсій до монастиря в Пожайце (https://www.lithuania.travel/pl/place/klasztor-w-pozajsciu) та Музею народної культури в Румшишках (https://www.llbm.lt).

Із програмою та тезами конференції можна ознайомитися за покликанням: http://www.kulturinelingvistika.flf.vu.lt/lt/seminarai5.php


2023-09-18 «Культурологічні аспекти текстології. Текст – текстема – контекст»


Читайте також:

2024-05-03
Щирі вітання з Великоднем! Христос воскрес!

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


Оголошення:

Видання:

Українська еліта у другій половині ХІХ – на початку ХХІ століття: особливості формування, трансформація уявлень, інтелектуальний потенціал. Західні землі. Вибрані проблеми