III Міжнародна наукова конференція про українсько-польські відносини

2017-05-24

24 травня 2017 року відбулася III Міжнародна наукова конференція “Українсько-польські відносини в контексті суспільно-політичних і етнокультурних процесів в Центрально-Східній Європі (ХХ - поч. ХХІ століття)”

У межах конференції обговорено проблеми політичних, громадських, релігійних та культурно-освітніх відносин українців і поляків в ХХ – поч. ХХІ ст. При цьому пропонується звернути увагу на:

  • історію українського та польського національного рухів та їхні взаємовпливи в контексті східноєвропейського суспільно-політичного розвитку першої половини ХХ ст.;
  • національно-культурне життя українців і поляків;
  • роль церков у формуванні національної свідомості та духовно-просвітницьких чинників обох народів;
  • польсько-українські відносини в ході Другої світової війни та перших післявоєнних років, зокрема передумови, хід та наслідки депортацій українців і поляків;
  • особливості формування й функціонування однопартійних держав та «побудови соціалізму» в УРСР та ПНР; розвиток і співпрацю українських і польських дисидентських груп;
  • особливості постсоціалістичного розвитку Польщі та України;
  • подолання історичних стереотипів і формування нової якості польсько-українського співробітництва на рівні держав і соціумів у контексті політичних, суспільних і культурних змін в Центрально-Східній Європі кінця ХХ – початку ХХІ ст.;
  • історіографічні та археографічні аспекти українсько-польських відносин.

Конференція відбулася в Інституті українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України за адресою: м. Львів, вул. Козельницька 4.

Тексти доповідей, виголошені на конференції, можуть бути опубліковані у збірнику “Україна-Польща: історична спадщина та суспільна свідомість” (збірник внесено до переліку наукових фахових видань України). 

Оргкомітет залишає за собою право відбору доповідей на конференцію і матеріалів для публікації. Тексти статей в електронному форматі обсягом до 1 др. арк. прийматимуться при реєстрації учасників конференції або електронною поштою. Вартість публікації 25 грн. за 1 сторінку А4. 

Вимоги до статей 

Контактні електронні адреси: olpikh@gmail.com

Переглянути програму конференції:



Читайте також:

2024-04-18
У березні 2024 року науковці відділу української мови Інституту українознавства Національної академії наук України взяли участь у серії науково-освітніх заходів «Мовознавці актуалізують», які ініціювала катедра української мови Національного університету «Львівська політехніка».

2024-04-16

11–12 квітня 2024 р. у Інституті історії Варшавського університету відбулася міжнародна наукова конференція «Stosunki polsko-ukraińskie wobec rosyjskiej agresji na Ukrainę: konteksty historyczne i współczesne», в якій взяли участь провідні історики та політологи Польщі та України, серед них наші колеги із відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин».


2024-04-16

23 березня 2024 р. у Київському національному університеті Т. Шевченка відбулися річні наукові читання Національної академії наук вищої школи України, на яких обговорено актуальні проблеми розвитку науки, освіти та культури України, захисту її від новітньої російської агресії. Особливе зацікавлення викликали доповіді економіста Анатолія Кінаха, медикині Ольги Богомолець, фізика і перекладача Максима Стріхи, історика Георгія Папакіна. У виступі нашого колеги, завідувача відділу «Центр дослідження українсько-польських відносин» Миколи Литвина проаналізовано особливості польсько-українських міждержавних і міжнаціональних відносин, актуалізовано історіографічні та археографічні перспективи дослідження проблеми.


Оголошення:

Видання:

Українська еліта у другій половині ХІХ – на початку ХХІ століття: особливості формування, трансформація уявлень, інтелектуальний потенціал. Західні землі. Вибрані проблеми